Bicikli za vježbanje

Jedna od najprodavanijih fitness sprava za kućnu uporabu je sobni bicikl.

Izvrstan za početnike

Mnogima je izgovor za nevježbanje neugoda ili neznanje. Upravo da bi se to izbjeglo, dobar početak stjecanja forme može se odraditi na sobnom biciklu. Uz to, bicikl je moguće pozicionirati tako da gledate omiljeni televizijski program dok pedalirate pa će vam i vrijeme brže proći, a kalorije će se trošiti.

Potiče topljenje masnog tkiva

U samo 30 minuta vožnje sobnog bicikla možete potrošiti oko 260 kalorija. (Prosječna vrijednost za osobu od 70 kilograma koja pedalira umjerenim tempom). Naravno, ubrzanjem tempa i potrošnja kalorija se povećava, a i osobe s većom težinom, u istom vremenskom periodu će potrošiti više energije. Dakle, redovnom vožnjom sobnog bicikla potiče se topljenje viška masnog tkiva i stjecanje željene težine.

Čuva zglobove

Sobni bicikl ne stvara preveliko opterećenje na koljena i zglobove, općenito što nije slučaj s trakom za trčanje ili hodanjem i trčanjem na otvorenom. Na statičnom biciklu lako možete podići srčani ritam do zone u kojoj se potiče topljenje masnog tkiva bez negativnih utjecaja na koljena i zglobove. Studije su potvrdile da je, za osobe koje imaju 25 i više kilograma viška, sobni bicikl bolja opcija čak i od hodanja jer je negativan utjecaj na zglobove potpuno dokinut.

Podržava kardiovaskularno zdravlje

Vožnja sobnog bicikla je aerobna aktivnost, a poznato je da redovna aktivnost ove vrste pomaže smanjenju povišenog krvnog tlaka, regulaciji šećera u krvi te prevenciji srčanog udara, posebno u slučajevima osoba koje su već preboljele jedan srčani udar. Također, potvrđeno je da vožnja sobnog bicikla potiče porast dobrog kolesterola, smanjenje lošeg te potiče srčani mišić na pumpanje veće količine krvi.

Jača noge

Sobni bicikl je izvrsna aktivnost za jačanje mišića nogu budući da su to mišići koji su najviše aktivirani tijekom vježbanja. Pojačajte opterećenje mišića nogu na različite načine: povećajte opterećenje na biciklu ili ustanite sa sjedala i pedalirajte stojeći.

Pozitivno utječe na raspoloženje

Kao i druge vrste fizičke aktivnosti i sobni bicikl pozitivno utječe na raspoloženje i mentalno i emocionalno zdravlje. Kao vrste aerobne aktivnosti, bicikliranje potiče lučenje endorfina, „hormona sreće“ koji poboljšava raspoloženje i opće mentalno stanje. Zbog toga se vožnja sobnog bicikla može koristiti i u borbi protiv depresije i kao način opuštanja od svakodnevnog stresa.

Omogućava niz različitih treninga

Na sobnom biciklu je moguće odraditi neograničen broj različitih treninga, od različitih intervalnih treninga uz korištenje dodatne opreme ili bez nje, do klasičnih treninga različite duljine i trajanja kojima već u nekoliko tjedana možete doći do super forme.

Ne ovisi o vremenskim (ne)prilikama

Bez obzira kako je vani vrijeme te koliko je sati, trening na sobnom biciklu možete odraditi uvijek. Dakle, uz ovu spravu, nema više izgovora „hladno je“ ili „kiša pada“. Zadatak vam ne može biti jednostavniji: sjednite na bicikl i krenite pedalirati.

Ne zauzima puno prostora

Sobni bicikli nisu velikih dimenzija pa ne zauzimaju puno+ prostora u prostoriji u kojoj ih stavite. Također, kad završite s treningom, jednostavno ih možete odgurati u neki kut prostorije kako vam ne bi smetali u drugim aktivnostima u stanu. Također, za lijepih dana, bicikl možete iznijeti i na balkon ili terasu pa trening odraditi na svježem zraku.